Sabtu, 19 Februari 2011

Pai epal

Doh Pastri
165 g margerin pastri
85g gula kastor
1/2 cmt pes lemon
1/2 cmt vanila
1/2 biji telur gred b
250g tepung gandum
1. Putar margerin + gula
2. Masukan lamen pes + esen . putar lagi , masukan telur.
Gaulkan tepung . Uli jadi doh yang lembut

Bahan untuk Pai Epal
100 g mentega
50 g gula perang
6 biji epal potong dadu
70g kismis
4 camca besar badam cincang
1 cmt serbuk kayu manis (kalau tak suka gunakan sedikit sahaja)

cara
cairkan marjerin dam masukan epal, kismis , badam cincang serta serbuk kayu manis. kacau atas api 20 minit sejukan.
Doh yang telah dicanai masuk dalam acuan dan cucuk dengan garfu. Sapukan telur masukan isi pai dan tutup semula di atasnya . cucuk dengan garfu dan sapu telur. Bakar dengan 170 celcius selama 35 minit

Tiada ulasan:

Catat Ulasan