Kuah Yong Taufu
Bahan-bahan ( sekeluarga (5,6 org) )
- 10 tangkai cili kering (yg kerinting tau kalau yg lurus berkilat tu pedas sgt)
- gula kabung 3 keping (ketuk bg hancur skit supaya senang larut)
- 5cm belacan bakar
- 800ml air
- 3 sudu besar minyak masak
- 3 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 100ml air)
- 3 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu besar otak udang
- 3 sudu besar sos cili
- garam, gula, ajinomoto secukup rasa
- kacang tanah yg digoreng dan dikisar kasar untuk hiasan
Cara-cara
- goreng cili dgn minyak hingga garing
- kisar belacan dan cili goreng tadi dengan separuh air sejuk
- renih gula kabung dgn baki lagi separuh air tadi hingga gula larut dan masukkan cili kisar biar mendidih
- masukkan kicap, sos cili dan otak udang biar mendidih sebentar kemudian masukkan gula,garam dan ajinomoto mengikut rasa anda
- setelah puas hati dengan garam gulanya bolehlah masukkan bancuhan tepung tadi untuk memekatkan kuah dan kacau
- siap untuk dimakan dan taburkan kacang tanah sewaktu menghidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan